Over The Olympic

 

Bouwinvest voert de renovatie uit van zowel Building 1931 als 1962, een revitaliseringsproject van de voormalige Citroëngebouwen tegenover het Olympisch Stadion.

Building 1931


Bierman Henket werkt aan het ontwerp voor de renovatie en transformatie van het Citroëngebouw Zuid in Amsterdam. Het modernistische gebouw aan het Stadionplein wordt herontwikkeld tot verzamelgebouw voor hoogwaardige kantoor-, retail- en horecafuncties.

Het bestaande Citroëngebouw Zuid wordt gekenmerkt door een bloksgewijze opbouw, witte gevels en afgeronde hoeken. Bij de renovatie wordt de oorspronkelijke, verfijnde detaillering van de gevels hersteld. Na uitgebreid onderzoek is er voor gekozen de gemetselde gevels te keimen. De verticale accenten uit de modernistische compositie van Wils worden opnieuw teruggebracht in belettering met de nieuwe merknaam.

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats wordt gesloopt en opnieuw opgetrokken. Onder dit deel wordt een parkeergarage gerealiseerd. Het hart van het complex wordt gevormd door een wintertuin onder een oorspronkelijke glazen overkapping. De vroegere showroom en de grotendeels opnieuw opgetrokken werkplaats worden in materiaal- en kleurgebruik herkenbaar gemaakt. De nieuwe ingrepen zullen in maatverhouding en schaal harmonieus aansluiten op de architectuur van Wils. Enkel in kleur en materiaal vindt nuancering plaats, waardoor voor de goede kijker het verschil tussen oud en nieuw zichtbaar blijft.

(Bierman Henket, 2016)


De officiële website van Bierman Henket Architecten

Building 1962


Rijnboutt is gevraagd voor het maken van een ontwerp voor het Rijksmonument Citroën Noordgebouw. Building 1962 biedt onderdak aan een eclectische mix van kantoren, horeca en winkels. De verbouwing begint in 2016, de oplevering staat gepland voor 2017.

Ontwerp De belangrijkste ingrepen zijn: 1) het transparant maken van de huidige plint waarmee het gebouw zich alzijdig openstelt naar de omgeving; 2) het maken van vides in de kern van het volume om de nieuwe functies te voorzien van noodzakelijk daglicht.

(Rijnboutt, 2015)


De officiële website van Rijnboutt Architecten